Kun tulimme kylään, näimme nälkää muutaman viikon, koska
emme osanneet käyttää "keittiötämme". Sittemmin olemme oppineet maan
tavoille ja nykyään valmistamme mitä maittavimpia aterioita, niin suurella
trangiallamme, kuin rautapytyllämme jikolla. Keittiönatsina olen ottanut
keittiömestarin paikan ja Talla on osoittautunut erinomaiseksi tiskaajaksi ja
seuraneidiksi kokkaillessa. Iltamme ovat nyt puoli vuotta muodostuneet samalla
kaavalla, kuuden aikaan laitamme hiilet jikoon ja paperit tulipesään. Sitten
vuoroissa heilutamme läpyskää, jolla saamme jikon syttymään. Jos on hyvä päivä,
on yhden stidin jiko, jos on paha päivä, jompikumpi itkee ja huutaa solvauksia milloin millekin (kerran jikoa sytyttäessä meitä tuijotti noin kymmenen lasta ja Talla huusi minulle suomeksi "Miten sanotaan swahiliksi "painukaa vittuun"). Kylän lakeja ovatkin, että mikäli ei tule kokatessa palohaavaa tai
hermoromahdusta, niin ei sitä voi kokkaamiseksi laskea. Koko puolen vuoden ajan
olen myös saanut maanisia onnellisuusaaltoja kun olen saanut somistaa tyhjistä
purkeista itselleni purkkeja, joissa on itse väsäämäni etiketit. Sairasta
Koska ugali ei meitä ole missään vaiheessa voittanut
puolelleen, olemme koostaneet keittiöön ihan oman staple food keräelmämme.
Pääasiassa me syödään papuja tai linssejä ja riisiä. Vastoin tahtoamme syömme aikalailla pelkkää luomua ja olemme kasvissyöjiä. Kompensoimme tätä ylemmyyttä olemalla aina muuten ihan hanurista ihmisinä. Kiitos innovatiivisten luonteidemme, olemme onnistuneet kasaamaan aika mahtavan menun, joka tosin perustuu aina samalle kaavalle, mutta silti. Lähtökohtaisesti papuja tai linssejä laitetaan aina
kahvikupillinen ja se onkin sitten ainoa mitta jonka osaan antaa ja jolla on
mitään väliä. Koska kaikki muu ruoka kylässä on mautonta, vannomme chilin
nimeen.
MEGADARRA eli linssimönssi
Edellisenä iltana on aloitettava valmistelut megadarraa
varten. On päätettävä, että minkä värisiä linssejä megadarraan laitetaan ja
sitten ne linssit, joko punaiset tai vihreät, laitetaan likoamaan.
Kuten kaikki ruokamme nykyään, myös megadarra valmistetaan
melkein loppuun palaneen kynttilän kainossa valossa, koska keittiön kattovalo,
joka oli tarkoitus asentaa syyskuussa, on vielä vaiheessa. Meillä on
käytössämme kuusi SUFRIAA, eli jonkinlaista kattilaa, kaksi pientä, yksi
keksikokoinen, kaksi isoa ja yksi jossa on reikä. Tämä on tärkeää, koska jos valmistaa jotain muuta kuin mönssiä, on sufrioiden kanssa kikkailtava, koska pienet ja reiällinen sopivat kanneksi keskikokoiseen, mutta isoon käy kanneksi vain toinen iso tai keskikokoinen. Erityisesti aikoina joina keitimme juomavettä tämä tuotti päänvaivaa. Sittemmin siirryimme hanaveteen ja matokuureihin.Valitsemme siis keskikokoisen
sufrian megadarraa ja muita mönssejä varten.
Pilkotaan kolme tai neljä tomaattia ja pari sipulia ja
heitetään ne sufriaan. Mikäli on porkkanaa niin laitetaan porkkanaa, yleensä
porkkanaa ei ole koska porkkana on niin kallista. Joskus megadarraa on
höystetty myös paprikalla. Sitten pilkotaan kaksi chiliä. Heitetään perään
currya, masalamaustetta, paprikamaustetta, suolaa, jeeraa, mustaa pippuria ja
öljyä, kaikki tämä tehdään aikalailla sokkona ja näppituntumalla.
Sitten kun jiko ei enää savuta liian pahasti, sen voi tuoda
sisään ja sitten istutaan odottamaan, että sufria kuumenee. Hetken aikaa
pyöritellään tomaattia ja sipulia mausteissa ja kun sihisee, niin heitetään
liotetut linssit perään. Pyöräytellään pari kertaa ja sitten viskataan perään
vettä. Tässä vaiheessa saattaa tulla jännät paikat jos ei ole laittanut vettä
kannuun ja vettä ei tule hanasta. Silloin on juostava hakemaan vettä jostain ja
jos ei ajattele asiaa loppuun astia ja siirrä sitä sufriaa pois hiilien
pääältä, niin sitten ne linssit palaa pohjaan.
No, kun ne vedet on laitettu niin antaa mönssin kiehua
jonkun varmaan tunnin, yhden kerran yleensä pitää käydä lisäämässä hiiliä
välissä. Sitten pistetään pari kourallista riisiä perään, annetaan kiehua 15-20
minuuttia ja sitten se on valmista. Syödään avokadon kanssa.
PAPUBURGERIT
Tämä on koko illan projekti. Jiko pitää sytyttää joskus
viiden aikaan ja papuja kannattaa liottaa ainakin muutama tunti, mieluiten yön
yli.
Ensin keitetään papuja pari tuntia. On tärkeää muistaa käydä
lisäämässä hiiliä, sillä mikään ei ärsytä niin paljon kuin hiipuva jiko siinä
vaiheessa kun pitäisi ihan paistamalla paistaa niitä pihvejä.
Papuja keitetään pienessä sufriassa, keskikokoiseen
pilkotaan tomaattia ja sipulia ja chiliä. Sitten kanamasalamaustetta, currya,
jeeraa, chiliä, pippuria, suolaa ja inkivääriä. Kun pavut ovat kiehuneet
kaadetaan vedet pois ja Talla murskaa pavut haarukalla mössöksi. Tällä välin
lämpätään tomaatit ja sipulit. Heitetään papumössö sekaan, sekoitetaan niin
että on kaikki samanväristä. Annetaan jäähtyä.
Sillä välin kun mössö jäähtyy niin paahdetaan leipää
pannulla. Tässä vaiheessa se ärsyttää, jos se jiko on päässyt hiipumaan.
Leivänpaahdin on ihana, ihana, keksintö.
Kun mössö on hieman jäähtynyt laitetaan sekaan jauhoja ja
pari munaa. Sitten taas sekoitetaan. Sitten laitetaan pannulle öljyä ja
papupihvitakinat siihen. Sitten sen sufrian jossa on reikä voi laittaa
kanneksi. Kun pihvit paistuvat voi paahdetuille ja jo jäähtyneille leiville
heittää ketsuppia ja raakaa sipulia ja avokadoa. Pihvejä paistetaan pieni
ikuisuus ja menetetään usko elämään kun joka toinen pihvi hajoaa kappaleiksi,
eikä silti ole käynyt mielessäkään muokata taikinareseptiä.
Kaikki tämä kuitenkin muuttuu hyväksi kun naaman edessä on
papuburgeri, puolikas avokado ja läppäriltä voi katsoa Everwoodia.
AVOKADOPASTA
Koska meillä ei ole jääkaappia, tällä ei ole mitään
tekemistä sen Suomen juustotäyteisen da avokadopastan kanssa. Joskus hyvinä
aikoina meillä oli vielä Happy Cow sulatejuustoa jota laitoimme yhden
kolmiollisen pastan sekaan, mutta ne ajat ovat jo takana.
Mutta meidän avokadopasta on ihan törkeen hyvää ja nopeata
verrattuna kaikkiin muihin ruokiimme, joiden valmistamiseen menee keskimääri
kolme tuntia aina.
Ensi keitetään pastaa niin monelle syöjälle kuin syöjiä on.
Eli yleensä kahdelle ja joskus kolmelle.
Sitten pilkotaan suureen sufriaan chiliä, tomaattia, sipulia
ja jos on muita vihanneksia niin niitä kanssa. Cashewpähkinöitä myös. Sama
setti mausteita kuin kaikkeen muuhunkin, mutta hieman kevyemmällä kädellä,
koska ei ole papuja tai linssejä imemässä överöintichilejä itseensä. Annetaan
porista joku kymmenen minuuttia ja heitetään pastat perään. Sitten haljotaan
avokadojen koosta riippuen muutama avokado, vedetään veitsellä siksakkia ja
lusikalla kaavitaan pastan sekaan, sekoitetaan antaumuksella, otetaan pois
jikolta melkein heti ja syödään pois.
BANAANILETUT
No lettuja mut laitetaan muussattua banaania siihen
taikinaan ja maito tulee lehmästä. Sitten naama hajoaa kun paistetaan ja jiko
ei koskaan ole silloin kuuma. Letut syödään ananaksen, passionhedelmien,
sokerin ja hillon kanssa. Ne parantaa pahan päivän.
Alman reggaekeittiössä toimitaan hiilten ehdoilla.
Kokkaaminen tapahtuu tasan siihen tahtiin ja siinä lämpötilassa kuin mihin jiko
minäkin iltana venyy. Reggaekeittiössä on myös kasvettu ihmisenä. Syksyllä
istuimme Tallan kanssa jikon ympärillä ja odotimme, että vesi alkaa kiehumaan.
Noin kolmen kuukauden jälkeen tajusimme, että jos sen sufrian päälle laittaa
sen reiällisen sufrian kanneksi, niin se vesi alkaa kiehumaan nopeammin. Mutta
veden kiehumisen odottelemisesta muodostui meille tärkeä hetki. Siinä on
purettu päivän ja koko elämän ilot ja surut. Olimme ihan paniikissa kun meille
ehdotettiin, että joku tekisi jatkossa meidän ruokamme. Se ei käy, koska Alman
reggaekeittiö on kodin sydän.
Bon appetit!
Alma ja Talla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti