sunnuntai 18. marraskuuta 2012

VIIDAKON LAIT


Rikollisten pelirinki

Laitonta on täällä kaikki. Mitä tahansa tekee, joku kertoo, että se on ILLEAGAL. Laittomiksi asioiksi on listattu viime kuukausina seuraavat asiat: Tanssiminen, poikaoppilaat naisopettajan ja tyttöoppilaat miesopettajan kotona, se, että oppilaalla on hallussaan yli kaksisataa shillinkiä (noin kaksi euroa), oppilaan halaaminen, isot soljet vyössä, pitkä tukka oppilailla, seksin harrastaminen ennen avioliittoa, mies keittiössä kokkaamassa, kiroileminen (yhdellä WTF huudahduksella pieneni Tallan facebook-kaveritili yhdellä), heimokielen puhuminen työpaikalla tai koulussa, koulu-univormuttomuus, kaljan ja teen juominen samaan aikaan (??), tupakointi julkisella paikalla, alkoholin juominen, kortin pelaaminen, rehtorille tuntemattoman miehen vierailut asuntoloissa, oppilaan halaaminen, toisen opettajan rankaisutoimiin puuttuminen kesken laittoman pieksennän, monen oppilaan poistuminen koulualueelta samaan aikaan, oppilaiden poistuminen koulualueelta yöllä,  toista sukupuolta edustavien oppilaiden asuntoloihin katsominen, lunttaaminen, kynsilakan käyttö, ruuan antaminen oppilaille, korruptio (hah hah), meikkaaminen ja lista jatkuu.




Laittomuudet turvallisesti kaltereiden takana
Kaikki yllä oleva on siis ei sen enempää eikä vähempää kuin laitonta. Me olemmekin Tallan kanssa ryhtyneet täällä ihan rikollisiksi, eipä ole montaa päivää mennyt ilman, että joku olisi kertonut meille jossain vaiheessa, että olemme taas tehneet jotain luvatonta. Eikä ole mennyt päivääkään ilman, että joku moraalivahdeistamme ei olisi itse rikkonut jotakin itse tomerasti asettamaansa pykälää. Meille ilmauksessa ILLEAGAL on mukana voimakas lataus. Meille se että teemme jotain laitonta, tarkoittaa, että rikomme lakia ja niin ei tulisi toimia, koska siitä tulee seuraamuksia. Täällä se taas ei tarkoita yhtään mitään. Alkoholi on laitonta, silti sitä voi ostaa mistä vain ja sitä mainostetaan telkkarissa (mainostetaan muun muassa turvallisia kirkkaita kotipolttoisten sijaan, niin ei tule sitten sekoiltua niin paljoa, koko perheen valinta on ostaa puhdasta vodkaa. En siis keksi tätä nyt päästäni).Kai täällä on jotkut liikennesäännötkin olemassa. Naisten ympärileikkaus on lainvastaista, mutta olemme varmaan ainoat ympärileikkaamattomat naiset täällä, ja estelyistä huolimatta, puhtaudestamme huolestuneet oppilaat parhaillaan koettavat järjestää meille jouluksi mahdollisuutta ympärileikkaukseen. Oppilaiden piekseminen on lain vastaista, mutta katso! Usein olen vastannut "it is illeagal" toteamukseen, että saisinko nähdä sen teidän perustuslain, näytäpä vaikka sen jossa lukee, että oppilas ei saa omistaa puhelinta, koska se rohkaisee muita varkauteen, saisinko nähdä tämän pykälän, kiitos.


Mutta eipä sillä ole mitään väliä mitä lakia rikkoo. Perustuslakia, Mooseksen lakia, koulun sääntöjä, yleisiä käyttäytymissääntöjä - laitonta yhtä kaikki. Mielenmaisemana täällä tuntuu olevan "Jumala armahtaa, minä en", mutta samalla kaikkia rangaistuksia perustellaan, sillä, että niillä vältellään vielä isompaa hallaa rankaistavalle, eli ihan armosta rankaistaan tässä vain. Lunttaavaa oppilasta hakataan minuuttikaupalla KOSKA nyt ei tarvitse erottaa koulusta tai laittaa maksamaan isoa laskua. Eli laittomasti toimivaa oppilasta rangaistaan laittomasti, koska laillinen rangaistus on liian kova. Tee niin kuin minä sanon, älä niin kuin minä teen.


Dominic ystävällisesti demonstroi noitaa
Yhtenä päivänä olimme pitämässä sadetta naapureidemme luona. Paikalla oli kirjastonhoitaja- Joseph ja englanninopettaja- Diuk (ei varmaankaan ole oikeasti Diuk, mutta ota näistä nimistä nyt selvää). Juttelimme miesten kanssa mukavia, ja jossain vaiheessa keskustelu eteni noitiin, sekä lainsäädäntöön. Aikuiset miehet kumartuivat vakavina pöydän yli ja vääntelivät käsiään hermostuneina, samalla kun lautasen kokoiset silmät pälyilivät levottomina ympärille. Noidat, ne pelottavat, ihan todella pelottavat. Meitä hieman huvitti koko keskustelu, emme halua mitenkään ylenkatsoa ihmisten uskomuksia, mutta ihan oikeasti, kyllä noidista naama vakavana puhuva AIKUINEN MIES on vaan aika huvittava. Noidat ovat soluttautuneet tuonne kyläläisten joukkoon, päiväsaikaan he ovat kuin ketkä tahansa muutkin, mutta yön tullen lähtevät sitten tukka putkella noitailemaan. Noidat tulevat, veivät tai tuhoavat omaisuuden, aiheuttavat tauteja ja pahaa. No meidän siis kannattaisi varmaan alkaa Tallan kanssa kuumotella ihan huolella, kun tuntuu tuolla kylillä kulkevan sellainen juoru, että me täällä pyöritään rahassa ja peseydytään sulassa kullassa. Mutta ei mitään hätää, noidat ovat vain oman kylän poikien ja tyttöjen kimpussa, vain paikallisten pahoinvointi kiinnostaa. Ja kuulemma viinaan menevä yövahtimme kyllä kirveensä kanssa pitää noidat loitolla. Täällä ei ole hyviä noitia, vain pahoja. Tulevat yöllä tanssimaan katolle ja koputtelevat oviin ja kuiskailevat kiusattavan nimeä, käkättävät menemään ja langettavat taikojaan. Pureskelimme poskeamme, ettemme olisi nauraneet pojille ääneen, mutta sitten päästiinkin keskusteluun joka sai meidät vääntelemään käsiämme hermostuneena.  



Kysyimme mitä sellaiselle keskellä yötä katolla joraavalle noidalle sitten tehdään. "You buln them." Siis teette mitä? Buln them. Poltatte ne? Poltatte noidan, toisen ihmisen? Niin. Jaa, no mitäs poliisi sitten tähän sanoo?" Ei ne mitään sano, tulevat hakemaan ruumiin pois." Mitäs jos poliiseita lähestyisi siinä tanssimisvaiheessa, ei siinä polttamisvaiheessa? Silloin poliisi kehottaa polttamaan. Pahoittelut jankkauksesta, mutta tuntuu hieman ylilyövältä polttaa ihminen, koska hän tanssii katolla yöllä. Tätä näkemystä seurasi vastalauseiden vyöry, jossa noitien polttaminen perusteltiin itsepuolustuksena. Noita oli aikeissa tehdä jotain noitamaisia pahuuksia jonkun omalla maalla, on jokamiehen oikeus, suorastaan velvollisuus, pistää tällainen tyyppi pois päiviltä.


Markinnoilla savusi
Olimme Tallan kanssa hieman pöyristyneitä tästä ratkaisumallista. Miehet kertoivat meille sitten, että ei se nyt niin kovin kummoista ole, ihan sama kohtalo on edessä varkailla markkinoilla. No niin, sillä lailla. Jos joku varastaa markkinoilla jotain, markkinalaiset tappavat varkaan siihen paikkaan. Villiintynyt väkijoukko käy päälle ja siinä ei kannata sitten olla tiellä. Vai niin vai niin, ymmärrän ihan oman kokemuksen pohjalta, että poliisi ei tässä maassa nyt ystävä ainakaan ole, mutta olisiko se virkavalta nyt kuitenkin ehkä semmoinen suunta mihin voisi ottaa yhteyttä, jos on varkaita? Tai ennen kuin varkaat poltetaan kokolla? Mutta jos on todisteita siitä, että varas todella on ollut varkaissa, niin ei se poliisi sitten oikein ota kuulemma muuta kantaa kuin, että BULN THEM. Kysyimme, että mitäs jos meiltä, vierailijoilta, mzunguilta, varastettaisiin jotain markkinoilla? Meidän pitäisi sitten kuulemma itse laittaa voro hengiltä. Siinä sitten selitettiin, että me ei laiteta ketään hengiltä. Talossa on ollut hiiri(ä) jo viikkoja, ja se on nykyään jo niin kotonaan, ettei edes juokse meidän ohi, vaan kävelee hanuriaan heilutellen kaikessa rauhassa, emmekä saa edes sitä pirulaista tallattua hengiltä, vaikka se käytännössä pyörii tyrkyllä. Vaan jos me emme markkinoilla itse huolehtisi varkaan likvidoinnista, kyläläiset jälleen hyppäisivät auttamaan ja hoitaisivat teurastamisen. Mutta kun me ei haluta, että ketään tapetaan, vaikka he olisivat vieneet meiltä kännykän ja jotain shillinkejä. Siinähän sitten ei haluta.

Ja katseet toiseen suuntaan tästä tyttöjen makkarista, niin pysytään aisoissa
Tämän kuritustoimen edessä kun ei kuulemma kannata liiaksi seisoa. Jos tuo esille ettei halua, että varkaita rangaistaan, saattaa itse joutua kostotoimien kohteeksi. Mikäli joltakulta pöllitään täällä kana, (kanat maksavat täällä noin neljäsataa shillinkiä eli neljä euroa) ja tämä farmari saa tietää kuka on varkaudesta vastuussa, eikä tee asialle mitään väkivaltaista, kyläläiset saattavat tappaa farmarin. No niin, sillä lailla. Ja miksiköhän se farmari nyt pistetään hengiltä? Koska jos ei tapa varasta, antaa kaikille muille varkaille viestin, että varastaminen on okei, sitten kaikki alkavat varastaa. Tämä on yksi kaltevan pinnan argumenttien kehto koko paikka: Jos poikaoppilas katsoo tyttöoppilaiden puolella ja häntä ei rangaista siitä, niin hän raiskaa kaikki tytöt, näin on. Jos varasta ei tapa, kaikki varastavat. Koulussa saa kepistä ja markkinoilla tulee lynkatuksi (se että kyseessä olevat toimenpiteet ovat myös ILLEAGAL ei paljoa paina vaassa), mutta silti täällä aina vain joku lunttaa ja tänä sunnuntaina meitä kehotettiin pysymään kaukana markkinoista, koska on viljelijöiden palkkapäivä ja puolet jengistä ryöstetään markkinoiden kuhinassa. Joten ei tämä oman käden oikeudella toteutettava rangaistusmalli näyttäisi mitään kauhean hyvää hedelmää kantavan.


Take this illeagal walz

Millaisia lakeja täällä sitten seurataan? Ainakin siitä meille meuhkattiin ihan suu vaahdossa, ettei noin saa toimia, kun meinasimme juoda teetä ja kaljaa samalla istumalla ravintolassa, pitää valita, että kumpaa ny haluaa juoda, ei voi saada kaikkea. Niin ei saa toimia kerta kaikkiaan! Se on illeagal! Jos vastaa myöntävästi miehen kutsuun "haluaisitko vierailla kotonani?" on kuulemma kynnyksen ylittäessä astunut avioliiton satamaan. Kun meille Tallan kanssa tässä taannoin selvisi, että olemme avioeronneita, niin nyt on iloksemme selvinnyt, että olemme viime kuukausien aikana mennee naimisiin moneen otteeseen! Mazel tov! Myös siitä pidetään kiinni, että laissa lukee, ettei homoilla ole oikeuksia. Täällä ysäripoppi on kovassa huudossa, Spaissarien 2 Become 1 ja George Michaelin Careless Whisper saavat miehet opettajanhuoneessa huojumaan rivissä ja laulamaan mukana, silmät kaihoten katsellen jonnekin minne vain he yksin näkevät. Jostain kummallisesta syystä Westlife on suosikkien joukossa. En ole koskaan eläessäni puhunut näin paljon Westlifesta, enkä edes ole varma erotanko Westlifen kaikista niistä Boyzoneista ja muista viiden pennin Backstreet Boyseista. Westlife keskusteluissa on aina mukana yksi tietty käänne: "Se yksi jäsenhän on homo. Mitäs sille tehtiin kun se tuli kaapista?" Ei varmaan yhtään mitään. En tiedä Westlifesta tai sen homoista yhtään mitään. Jos se on homo, se on homo. Kaikki innokkaat Westlife-keskustelijat maiskuttavat suutaan paheksuen ja pyörittelevät päätään, hukassa ovat länsimaat, "it is illeagal you know". Yhtenä päivänä osallistuin myös absurdiin keskusteluun yhdessä opettajanhuoneessa, siitä että yhden opettajan maissintoimittaja oli joutunut putkaan. Hänen kaksi vaimoaan olivat kyllästyneet siihen, että mies ei peseytynyt, joten sitten poliisi oli tullut ensin kotiin uhittelemaan karhean pyyhkeen ja vesiämpärin kanssa, viskonut kylmää vettä miehen päälle, että tämä pääsisi eroon kylmän pesuveden pelostaan. Että peseydypä nyt. Mies ei ollut kuitenkaan pitänyt tapaa yllä, eikä ollut ilmestynyt hänen henkilökohtaisen hygieniansa seurantakäynneille poliisiasemalle, joten hänet oltiin otettu kahdeksi päiväksi putkaan. Aikuinen mies otettiin siis putkaan, koska hän ei käynyt suihkussa. Minua alkoi naurattaa ihan hulluna. Tämä on nyt se asia jota te valvotte tässä pölyn ja hien paratiisissa? Paskantärkeät poliisit, isot hatut päässään ja housut vedettyinä kainaloihin, ovat ihan ottaneet sitten asiakseen huolehtia, että TÄTÄ lakia seurataan? "No onhan ihmisen nyt pidettävä huolta itsestään! Ajattele miten kamalaa asua jonkun kanssa joka haisee pahalle?" Joo, fair point. No tässä meillä on nyt sitten ne asiat joissa moraalia valvotaan haukkana. Homous ja peseytyminen, tee ja bisse, sekä avioituminen.




Talla veti oppilaan mukanaan laittomuuksiin
Lakeja siis seurataan sillä tavalla kuin itselle sopii parhaiten. Meille laki on jotain absoluuttista, jotain mitä ei rikota ja jos rikotaan, niin sen tekee tietoisesti, tiedostaen toimivansa nyt väärin. Täällä lait ovat samassa linjassa sääntöjen, ohjeiden ja käyttäytymissääntöjen kanssa. Kaikkien seuraaminen ja rikkominen on yhtä yhdentekevää. Eräs ystäväni sanoi joskus, että säännöt toimivat kun kaikki seuraavat niitä (Suomi ja tyhjä autotie, jonka reunalla silti seison odottamassa, että valo vaihtuu vihreäksi. Minulla ihan oikeasti alkaa soimaan päässä BREAKING THE LAW BREAKING THE LAW jos kävelen punaisia päin tai en pistä turvavyötä kiinni) ja silloin kun kukaan ei seuraa sääntöjä (olen ollut yhden kerran autossa jossa oli turvavyö, Nairobiin asennetuista liikennevaloista uutisoitiin illalla, että ne ovat kaikkien aikojen turhin hankita, koska ketään ei kiinnosta punainen valo). Usein kun tappelen opettajien ja rehtoreiden kanssa oppilaiden ruumiillisesta kurittamisesta, joudun selventämään, että en ole sitä mieltä, ettei pitäisi olla sääntöjä ja niitä ei pitäisi seurata. Vastustan sitä lyömistä ja yksi syistä miksi vastustan lyömistä on se, että se on lainvastaista ja minä olen ehkä turhankin lainkuuliainen. En siis vastusta koulun sääntöjä, vaikka ne monasti hieman absurdeja korvaani ovatkin, en vastusta seurauksia huonosta käytöksestä. Mutta joskus olisi myös ehkä syytä katsoa onko syy säännössä tai säännöissä? Jos jotain sääntöä jatkuvasti rikotaan, voisiko ollakin niin, ettei vika ole rikkojassa, vaan typerässä säännössä? Luonnollisestikin opettajanhuone on selventänyt minulle, että säännöissähän ei ole sitten mitään vikaa.

Kenian perustuslaki on 90 prosenttisesti sama kuin Amerikan, tuon järkevien lakien luvatun maan, perustuslaki. Laki on kuulemma muodostettu aika vastaikää, mutta ehkä siihen olisi voinut osallistuttaa kenialaisia itseään mukaan. Nyt kukaan ei tiedä laista mitään, lain kunnioittamisesta nyt tuskin kannattaa lähteä puhumaankaan. Mikäli paikallisille on tärkeää, että tee ja kalja nautitaan eri kellonaikoina ja koulussa ei tanssita, niin ehkä niiden pitäisi olla ihan oikeita lakeja, ehkä niistä muodostuisin jokin rutiini sille, että toimitaan joidenkin sääntöjen mukaisesti. Nyt ne guidelinet, joiden sisällä toimitaan ovat väkivallan uhka tai vanhojen tapojen seuraaminen, ei oikein tekeminen tai yhdessä elämisen helpottaminen. Se on viidakon laki. Tämä on siis tilanne täällä meidän kylässämme, juoruja kuuluu, että kaupungeissa tilanne olisi toisenlainen ja laillakin erilainen rooli. Täällä säännöt, lait ja tavat ovat muodostaneet vain yhden iso laittomuuden möykyn, jolla ei ole yhtään mitään väliä, ellet sitten mene varastamaan kanaa tai tanssimaan katolla yöllä. Mutta maassa maan ja kylässä kylän tavalla, kieli keskellä suuta ja Harry Potterit piiloon, emmehän halua toistaa Jeanne D'Arcin kohtaloa.

Muistakaa käyttäytyä! Behave!

Alma ja Talla

1 kommentti:

  1. Siellä kanattaa varmaan välillä antaa vaan mennä ohi ja löytää ne parhaat paikallisten joukosta...ovat sitten niitä luottohenkilöitä.

    Uskoohan täällääkin moni tuohon Kulutuksen jumalaan, siihen jota plavotaan tuolla Sellossa ja Jumbossa. Siellä taidetaa viel äuskoa johonkin ihmisten väliseen.

    No höh...helvetin huvittavaa se on! Etenkin , jos heitä ihan pelottaa..oikeasti.


    Toivottavasti koti-ikävä ei grillaa sisukaluja karrelle, täällä on ikävä iskällä ja varmaan muillakin.

    VastaaPoista